Премини към основното съдържание

Отново преброиха бюлетините от вота за Общински съвет в Петрич

В Административен съд-Благоевград преброиха повторно бюлетините от вота за Общински съвет в Петрич, като способът бе допуснат само в една секция - номер 71, в село Долна Крушица.

Ревизията в СИК бе поискана от жалбоподателите, които са представители на седем партии и коалиции. Адвокатите им настояваха за повторно броене на всички бюлетини -действителини и недействителни, но съдът отказа.

Според оспорващите вота за местна власт в южния град, има разминаване от 835 гласа.

В протоколите на Общинската избирателна комисия  е отразено, че на вота са гласували 26 113 души в общината. Като се пресметнат обаче вписаните в протоколите цифри за преференции на отделни участници, се получава сбор от 26 948 гласа, посочиха пред Дарик адвокатите Гебова, Хантова и Богоева.

Съдът отказа да допусне и математическа експертиза за разпределянето на мандатите в ОбС, предвид голямото разминаване в броя на отразените бюлетини - 835, както и фактът, че един мандат за съветник на тези избори е 831 гласа.

По време на процеса бяха констатирани и редица нарушения, допуснати от членовете на секционните комисии.Има протоколи, които не са подписани от всички членове на СИК или пък такива, на които липсват техните имена.

Не бе допуснат за разпит като свидетел член на СИК 52 - Костадин Груев, който да разкрие пред съда, че в село Кърналово хората не са могли да гласуват с часове, тъй като председателят взел двата печата и отсъствал от селската секция.

Делото приклъчи днес по същество. Очаква се решение в срок.

Източник: dariknews.bg

Коментари

Нов коментар

Customize This