Премини към основното съдържание

Спа туризмът е представен добре в Сандански

Българският туризъм страда от дефицит на кадри, като квалифицираният персонал отива в държави, където получава по-високо заплащане, а у нас остават тези, които не предлагат качествено обслужване.

40 украински студенти по туризъм са дошли това лято във Варна след подписано споразумение с колежа по туризъм в България. Те са разпределени в хотели и работят като бармани, сервитьори и администратори.

Около два месец украинските младежи работят на нашето Черноморие. Те се чувстват много добре във Варна. Доволни са от това, че могат да си починат в извънработно време. Те получават безплатна храна, нощувка и получават около 400-500 лева. Те са готови да дойдат и другата година у нас.

Държавата не се грижи както трябва за българските кадри в туризма, категоричен беше туроператорът и хотелиер Гешо Любенов. Хората не са обучени достатъчно, няма и достатъчно учебни заведения, в които се учи туризъм. Според него, след като туризмът е основен отрасъл в българската икономика, държавата трябва да обърне по-сериозно внимание и да си върнем европейския пазар:

Много сме зле с кадрите. В последните няколко години нещата се задълбочиха още повече. Не е реално в последните 10 години да има такова нарастване на легловата база, а да не се вземат никакви мерки за подготовка на кадри и специалисти. Туризмът е около 14% от БВП, това означава, че 14% от хората трябва да работят в туристическия бизнес. В тази ситуация няма как да получава достатъчно пари, за да не заминава в чужбина. Там той ще получава 2-3 или 4 пъти повече.

Град Пловдив отчита ръст за първите 6 месеца на годината. Туристите са с 5% повече, а с 8 на сто са се увеличили нощувките в сравнение със същия период на миналата година. От общинската администрация са убедени, че принос за това има и спечелването на титлата европейска столица на културата. По реконструкцията на археологически обекти и по обновяването на инфраструктурата вече се работи интензивно. До 2019 година ще бъдат реализирани още много проекти.

Последните две години са много добри. Вижда се, че бизнесът продължава да расте и тази тенденция ще се запази. Приходите от туристически данък са над 20%, обясни зам.-кметът на града Стефан Стоянов.

 

Добре се развива културният туризъм в София, Пловдив и Велико Търново. Спа туризмът също е добре представен в градовете Хисаря, Велинград и Сандански. Закъса летният туризъм. Затова е виновна държавата, бизнесът и общините. Летният туризъм дава около 70% от туристическия продукт. В последните 25 години морският туризъм беше разграден. Всичките свободни пари за тези 25 години на „прехода“ отидоха за бетон. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "12+3” председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Източник: bnr.bg