Премини към основното съдържание

Стотици жители и гости на община Симитли се събраха на курбан

Стотици жители и гости на община Симитли усетиха магическата сила на вековния бор. Това се случи край село Сенокос ден преди празника света Марина като отец Яне отслужи празнична литургия и освети курбана. В полите на връх Пирин, при вековния бор, край малкия параклис, носещ името на светицата, дойдоха не само нашенци, но и сърби. Те се убедиха в разказите на местните хора, че допреш ли се до бора, той пречиства и изцелява.

За доброто настроение на празнуващите се погрижи оркестър. Кръшни хора се извиха под сянката на големите борове на мистичното място. Кметът на Симитли Апостол Апостолов също запали свещ за здраве. Гости имаше от София, Кресна, Банско, Струмяни и много близки населени места. Специално внимание бе обърнато на хора от село Сенокос в Сърбия и някогашното село Сенокос, сега Новоселяне, в общинаБобов дол. Трите села са побратимени и за всички бе удоволствие да се срещнат на празника на симитлийското селище.

Гости от страната и чужбина все по-често се качват в Пирин планина, за да стигнат до вековния бор, който е до древно оброчище на света великомъченица Марина. Дървеното стъбло е с над 3 метра обиколка, извисява се на над 10 метра височина. Клоните му са усукани в причудливи форми, в тях се „появяват" митични образи и лика на света Марина.

„Хората остават удивени от силата на енергията в този район. Затова допреш ли се до бора, той те пречиства, лекува те от болката. Туроператори вече водят тук свои клиенти", казва кметският наместник на селата Сенокос и Мечкул Христо Димитров.

Заради енергийната сила тук местните хора изградиха през 2006 година малък параклис. Да може човек да запали свещ, да се помоли и да си отдъхне, да се зареди с позитивна енергия.

Източник: dariknews.bg

Коментари

Нов коментар

Customize This