Премини към основното съдържание

В Югозападното държавно предприятие е имарло 50 пожара от началото на годината

50 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие от началото на годината до момента, като близо половината от тях са станали през юни и юли. Засегнати са 1120 декара горски територии. От тях 323 декара са иглолистни насаждения, 580 декара - широколистни, 16 дка - смесени и останалите - треви и храсти. Близо 98% от пожарите са предизвикани от човешка небрежност.

Въпреки, че броят на запалванията е по-голям в сравнение със същия период на миналата година, досега няма нанесени сериозни щети на горските масиви. Превенцията, добрата организация и своевременна намеса на екипите на ЮЗДП при локализиране и потушаване на пожарите в начален етап намаляват щетите, като не позволяват на огъня да навлезе в горите.
Само за последните няколко дни горските служители от териториалните поделения в Якоруда, Брезник, Дупница, Кюстендил, Радомир, Сливница, Благоевград, Костенец, Кресна, Белово, Петрич са реагирали на множество сигнали за запалвания основно в земеделски земи, постъпили на тел. 112.

В активния пожароопасен сезон Югозападното държавно предприятие, призовава гражданите за повишено внимание и отговорно отношение при боравене с огън и извършване на дейности на открито. Паленето на огън на по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

Източник: dariknews.bg